Nie je med, ako med…

Na úvod tohto článku si pripomeňme, že všetky medy, ktoré vyprodukujú včely v prírode, sú chutné a zdravé. Preto by si každý konzument medu Fotolia honeycomb-350x350mal nájsť vo svojom okolí svojho včelára, ktorý mu zaručí jeho pravosť a kvalitu. V supermarkete taktiež možete nájsť včelí med s nápisom “Slovenský produkt”, avšak tieto výrobky sú často zmiešané s lacným medom z Číny a taktiež prifarbované. Slovenský med tam
pochopiteľne je, ale len určité percento, nakoľko to bohužiaľ povoľujú naše zákony.

Fakty o mede

  • Včelí med je výborný na zvýšenie energie a výkonnosti v športe. Užitím medu pred športovou aktivitou sa vaše telo dokáže následne rýchlejšie regenerovať a zotaviť.
  • Jeden kilogram medu znamená pre včely navštíviť viac ako 2 500 kvetov a 160 000 nalietaných kilometrov.
  • Jeden kilogram medu je výsledkom práce viac ako 6000 včiel.
  • Med obsahuje antibakteriálne látky, ktoré posobia proti určitým typom baktérií a plesní. Taktiež sa využíva ako tradičný konzervant.
  • Med obsahuje vzácne vitamíny a antioxidanty, napr. pinocembrín, ktorý nikde inde nenájdete. Neobsahuje žiadny tuk, ani cholesterol.
  • Operní speváci používajú med na upokojenie hrdla pred predstavením.
  • V Egyptských pyramídach výskumníci našli aj včelí med. Bol stále jedlý.

Iný kraj – indsc_0068á chuť medu

Na Slovensku sa môžeme stretnúť s rôznymi druhmi medov, najčastejšie sa vyskytuje repkový, agátový, medovicový, horský, lipový a kvetový, a v poslednej dobe je známejší aj med z rastliny facélia.

Medy sa delia aj podľa toho, akou formou ich včely získavajú. Môžu byť z kvetov rastlín – včely spracujú nektár vysušením, pomocou vetrania svojimi krídlami, na med.


Medovicový med – zázračný produkt nepriamej spolupráce dvoch živočíchov

Ďalšou formou získavania medu je zbieranie medovice z listnatých a ihličnatých stromov. Medovicu produkuje hmyz (červce a vošky), ktorý získava práve z ihličia stromov výživné látky. Látky, ktoré
ich organizmy nestihnú spracovať, vylúčia vo forme medovice. Avšak nemusíte mať strach, neobsahuje žiadne stopy kyseliny močovej. Včely medovicu následne spracujú do svojich zásob vo forme medovicového medu. Tento med má 2-3 násobný obsah minerálov oproti kvetovým medom a neobsahuje takmer žiadne alergény.

Taktiež sa môžete stretnúť s rôznymi druhmi medovicových medov, nakoľko je iná chuť medovice z listnatých stromov a ihličnatých.

Kryštalizácia medu

agatDrvivá väčšina medov vám skrištalizuje. Je to totiž jeho prirodzená vlastnosť. Med je sám o sebe konzervant a pokiaľ sa nedostane do styku s vodou, nepokazí sa.

Rozpustíte ho do tekutej formy tak, že pohár s medom ponoríte do hrnca s teplou vodou a necháte ho tam až pokiaľ sa opäť vráti do tekutého
stavu. Dávajte pozor na to, aby voda v hrnci nepresiahla 50 stupňov Celzia, nakoľko vyššie teploty začnú ničiť vitamíny a minerály obsiahnuté v mede.

V tomto vyniká agátový med. V prípade, že nie je zmiešaný s iným druhom medu, podlieha kryštalizácií len minimálne. V tekutom stave vydrží niekoľko mesiacov.

Na záver jednoduchý recept s medom, ako prevencia proti rakovine

Výskum vedcov z Austrálie odhalil, že jedna čajová lyžička medu a lyžička mletej škorice 3 krát denne po dobu jedného mesiaca, má priaznivý vplyv na ničenie rakovinotvorných buniek žalúdka a kostí.

Okrem toho táto kombinácia zabraňuje vypádavaniu vlasov, bolesti zubov, únave, kožným ochoreniam, posilňuje srdce, imunitný systém a taktiež pomáha dobrému tráveniu.

Med so škoricou možete skombinovať s jogurtom a ovsenými vločkami na raňajky, a tak naštartujete svoj deň zdravo a chutne.cropped-unnamed-6-10.png.