4 jednoduché recepty z medu, s priaznivým vplyvom na naše zdravie
Nasledujúce recepty sú na prvý pohľad jednoduché, a zároveň sú ich priaznivé účinky pre naše zdravie zaručené.
1. Domáca medicína
Na prípravu potrebujeme:
- 150g medu (podľa možností med priamo od vášho včelára)
- 150g zázvoru (surový koreň strednej veľkosti)
- 500ml domácej pálenky (s čo najvyšším obsahom alkoholu)
Postup:
Nastrúhaný zázvor zmiešame s medom. Pridáme domácu pálenku a rozmiešame tak, aby sme dostali jednotnú konzistenciu. Lúhujeme v uzatvárateľnej nádobe po dobu 4 dní. Na piaty deň zlejeme elixír cez sitko, ktorý je v tejto forme vhodný k užívaniu*. Odporúčaná denná dávka je 0,50 dcl.**
Počas doby užívania „domácej medicíny“ by malo byť vaše telo odolné voči nachladnutiu a zápalom dýchacích ciest.
*neodporúča sa konzumácia osobám mladším, ako 18 rokov
**dennú dávku nedoporučujeme prekračovať
2. Spaľovač
Na prípravu potrebujeme:
- cejlónsku škoricu
- 1 citrón (bio)
- 1 lyžicu včelieho medu
- teplú vodu
Postup:
Podľa možností si škoricu čerstvo zomelieme a vmiešame do medu. Pridáme štavu z citróna a všetko dobre premiešame. Tento zdravý sirup zalejeme vlažnou vodou a máme hotovo.
Je dobré, ak nápoj užijete v ranných hodinách „nalačno“, čo vám pomôže naštartovať metabolizmus. Podporuje chudnutie, ako aj pomáha zvyšovať obranyschopnosť organizmu vďaka vysokému množstvu antioxidantov.
3. Cesnakové utopence
Na prípravu potrebujeme:
- 1 hlavu cesnaku (1 veľkú alebo 2-3 menšie)
- 1 pohár agátového medu
Postup:
Cesnak obielime a strúčiky v celosti ponoríme do pohára s medom. Použijeme podľa možností agátový med, nakoľko kryštalizuje najpomalšie a cesnak tak može ostať pomerne dlhú dobu „utopený v tekutom náleve“.
Konzumácia cesnaku je odporúčaná medzi 4.-10. týždňom. Med, ktorý vám zostane s „cesnakovou príchuťou“, je vhodný napr. na dochutenie jedál, alebo aj do bylinkových čajov.
Prírodné antibiotikum vám pomôže k udržaniu zdravia po celý rok.
4. Peľ s medom – „nakopne vás energiou“
Na prípravu potrebujeme:
- 200 g peľu
- 1 kg pastovaného medu
Postup:
Peľ zomelieme na prášok a vmiešame do medu. Vznikne nám tuhšia pasta, ktorú necháme odležať 25-30 dní.
Med počas tejto doby štiepi častice peľu, vďaka čomu sa peľ stane stráviteľným pre naše telo na 100%. Pre porovnanie, pri konzumácií peľu v surovom stave ho telo zúžitkuje približne „iba“ na 60%.
Peľ je okrem toho bohatý na minerály, vitamíny enzýmy a mnoho ďalších prospešných látok. Spomaľuje starnutie pokožky, dodáva vitalitu a chuť do života. Obsah bielkovín je mimoriadne vysoký, iba 100g peľu obsahuje približne také množstvo, ako 500g hovädzieho mäsa.